در میان تمام آثار هنریای که تاکنون توسط دستان بشر خلق شدهاند، شاهکارهایی وجود دارند که برای همیشه بر تاریخ بشر اثری ماندگار برجای گذاشتهاند. این آثار هنری به خیلی از جریانهای هنری شکل دادهاند، سنتهای زمان خود را تعیین کردهاند و سبکی تازه و ارزشهایی جدید در هنر پدید آوردهاند. اما از همه مهمتر آنکه، این آثار پیوسته الهامبخش میلیونها نفر بودهاند تا با جسارت و خلاقیت، دست به کشفِ عرصههای بکر و نوینِ هنری بزنند.

هر دورهای، آبستنِ نوابغِ خاصِ خود است؛ همان آفریدگارانِ بزرگی که اسامی و شاهکارهایشان حتی پس از قرنها همچنان سرمشقِ دیگران بوده است. هر هنرمند بزرگی آثار یکتا و بیهمتایی دارد که در سراسر جهان شناختهشده و محبوباند. هدف ما در این مقاله یادآوری همین آثارِ شاخص است تا بار دیگر از بزرگترین شاهکارهای تاریخِ دنیا لذت ببریم.
در این نوشته به معرفیِ نقاشیهای معروف دنیا و تاریخ میپردازیم؛ از آثارِ داوینچی گرفته تا بروگل و رافائل و دالی و دیگران. بخشی از این فهرست را وبسایت Artistro تهیه کرده و در آن، به معرفیِ شناختهشدهترین آثارِ تاریخِ هنرِ نقاشی میپردازد.
۱. مونالیزا اثر لئوناردو داوینچی (۱۵۰۳-۱۵۰۵)
شاید مشهورترین نقاشی جهان، «لبخند ژکوند» اثر لئوناردو داوینچی باشد که به نام مونالیزا (Mona Lisa) نیز شناخته میشود. این نقاشی تصویری از مادام گراردینی است که زن آرمانی دوران رنسانس را نشان میدهد. خرابکاران بارها به این نقاشی هجوم بردهاند، و در سال ۱۹۱۱ نیز به سرقت رفت، اما دو سال بعد به موزه بازگشت.

این نقاشی در جلبِ توجهها و تحسینها حدومرزی نمیشناسد. تاجایی که حتی ناپلئون بناپارت آن را از موزه خارج کرد و دستور داد تا آن را در اتاق خوابش آویزان کنند. هیچ بهایی برای این نقاشی اعلام نشده، که جای تعجب هم ندارد، زیرا این شاهکار، برترین اثر هنری تمام زمانها بهشمار میرود. تنها ارزش مادیای که برایش تعیین شده، بیمهی ۳ میلیارد دلاریاش است. در حال حاضر مونالیزا در موزه لوورِ پاریس نگهداری میشود.
۲. زایشِ ونوس اثر ساندرو بوتیچلی (۱۴۸۶)
نقاشی دیگری که در میان مشهورترین آثارِ دنیا جا خوش کرده، زایشِ ونوس میباشد. این نقاشی بوتیچلی، افسانهی تولد آفرودیت، الههی عشق و زیبایی را به تصویر میکشد. این الههی زیبا درون یک صدف دریایی به ساحل نزدیک میشود و نسیم غربی (زفیروس) او را به ساحل میبرد، و در آنجا یکی از خاریتسها (الهههای رحمت) به استقبالش میآید. زایش ونوس بهخوبی از آسیبها محفوظ مانده، چرا که بوتیچلی برای محافظت از آن، لایهای از زردهی تخممرغ روی این نقاشی اعمال کرده است. این شاهکار در فلورانس و در گالری اوفیتزی نگهداری میشود.
۳. آفرینش آدم اثر میکلآنژ بوناروتی (۱۵۱۱)
فرسکوی «آفرینش آدم» اثر میکلآنژ که سقف کلیسای سیستین در کاخ واتیکان را زینت بخشیده، چهارمین اثر از ۹ نقاشی معروفی است که در ترکیببندیِ اصلیِ این بنا، به صحنههایی از کتاب پیدایش اختصاص دارند.

این فرسکو لحظهای از خلق اولین انسان توسط خدا را به تصویر میکشد و علاوه بر نمایش شکلهای انسانیِ ایدهآل، از نخستین تلاشها در تاریخ هنر برای به تصویر کشیدن خود خدا محسوب میشود.
۴. شام آخر اثر لئوناردو داوینچی (۱۴۹۵-۱۴۹۸)
فرسکوی معروف «شام آخر» در بیش از ۵۰۰ سال قدمتش دستکم پنج بار بازسازی شده که آخرین بازسازی آن ۲۱ سال به طول انجامید. این فرسکو از داوینچی، شام آخر عیسی را پیش از خیانتِ یهودا به او، و قبل از دستگیری و مرگش به تصویر میکشد. افزون بر ترکیب و شکل و رنگ، بحثهای فراوانی در این فرسکو پیرامون نمادهای پنهان و احتمال حضور مریم مجدلیه در کنار عیسی وجود دارد. این اثر مشهور در صومعهی سانتا ماریا دل گراتسیه در میلان قرار دارد.

۵. تکفیر و تقدیس عشق اثر تیسین (۱۵۱۵-۱۵۱۶)
نام کنونی این نقاشی را خود تیسین تعیین نکرده، بلکه دو قرن بعد از او به آن اطلاق شد. ترکیب این نقاشی بحثهای زیادی را در میان دانشمندان برانگیخت، اما در نهایت ثابت شد که این نقاشی هدیهای برای مراسم عروسی اشرافزادهی ونیزی، نیکولو اورلیو با لورا باگاروتو بوده است. لباس دختر زمینی تقلیدی از لباس عروس است. مناظر پشت زمینه نیز نمادین هستند: جادهی سربالاییِ درونِ تصویر نمادِ احتیاط و وفاداری، دشت نمادِ تفاهم و صلح، و خرگوشها نمادِ باروری هستند. این نقاشی در گالری بورگزه در رم نگهداری میشود.
۶. پیرِ ایّام اثر ویلیام بلیک (۱۷۹۴)
این اثر مشهور ویلیام بلیک اکنون در موزهی بریتانیا در لندن نگهداری میشود و به جز نامِ اصلی، به دو اسمِ دیگر نیز مشهور است: «معمار بزرگ» و «آفرینش». نام اصلی این نقاشی یعنی «پیرِ ایام»، یکی از تعابیری بوده که برای اشاره به خداوند به کار میرفته است. شخصیت اصلی این نقاشی، خدا در لحظهی آفرینش است، که بهجای برقراری نظم، آزادی را محدود و مرزهای تخیل را تعیین میکند.

۷. دختری با گوشوارهی مروارید اثر یوهانس ورمیر (۱۶۶۵)
«دختری با گوشوارهی مروارید» اثر هنرمند هلندی، یان ورمیر، غالباً با عنوان «مونالیزای شمالی» نیز شناخته میشود. این امر نه تنها بهخاطر شهرت فوقالعادهی آن، بلکه به واسطهی آن است که درک و توضیحِ حالتِ چهرهی دختر دشوار است. اطلاعات بسیار کمی دربارهی این نقاشی وجود دارد؛ تاریخگذاری نشده و نام دختر نیز نامشخص است. در سال ۲۰۰۳، بر اساس رمانی با همین نام از تریسی شوالیه، فیلمی دربارهی خلق فرضی این نقاشی ساخته شد.

تفاوتهای سبکی را که کنار بگذاریم، حتی به لحاظِ فنی هم «دختری با گوشوارهی مروارید» را نمیتوان پرتره نامید، بلکه نوعی «ترونی» است، کلمهای هلندی که برای اشاره به نقاشیِ سرِ انسان به کار میرود که پرترهی کامل نیست. در سال ۱۸۸۱، در یک حراج که در لاهه برگزار شد، این نقاشی تنها به قیمت دو گیلدر و سی سنت فروخته شد. بین سالهای ۲۰۱۲ و ۲۰۱۴، زمانی که موزهی موریتهویس دردستِ بازسازی بود، «دختری با گوشوارهی مروارید» به ایالات متحده، ایتالیا و ژاپن سفر کرد و در همه جا جمعیت عظیمی را به خود جلب نمود و همین اتفاق، سرانجام جایگاه آن را بهعنوان یکی از مشهورترین نقاشیهای تاریخ تثبیت کرد. این اثر هماکنون در گالری موریتهویس در لاهه نگهداری میشود.
۸. گشت شبانه اثر رامبراند وان راین (۱۶۴۲)
نام اصلی این اثرِ رامبراند، «همراهی کاپیتان فرانس بَنینگ کاک با سروان ویلم ون رایتنبرگ» است. در قرن نوزدهم، هنردوستانی که این نقاشی را کشف کردند، تصورشان این بود که افراد حاضر در نقاشی مقابل پسزمینهای تاریک ایستادهاند و از همین رو آن را «گشت شبانه» نامیدند. بعدها مشخص شد که لایهای از دوده این اثر را تیره کرده، و آنچه در آن به تصویر کشیده شده روز است، نه شب. با این حال، این نقاشی تحت همان عنوان «گشت شبانه» در گنجینهی آثار هنری مشهور قرار گرفت و اکنون در موزهی ریکس آمستردام نگهداری میشود.

۹. سنت مدونا اثر رافائل سانتی (۱۵۱۲)
این شاهکار مشهور که به نام «مدونای سیستین» یا «مدونای سن سیستو» نیز شناخته میشود، در گالری اُلد مسترز پیکچر در درسدنِ آلمان نگهداری میشود. این نقاشی رازی کوچک در خود دارد: پسزمینهای که از دور به ابرها شباهت دارد، در واقع سرهای فرشتگان است که اگر با دقت نگاه کنید آشکار میشود. دو فرشتهای که در پایین نقاشی به تصویر کشیده شدهاند، الهامبخشِ بسیاری از کارتپستالها و پوسترها بودهاند.

۱۰. آزادی، هدایتگرِ مردم اثر اوژن دولاکروا (۱۸۳۰)
این اثر از اوژن دولاکروا که یکی از بهترین آثار تمام اعصار دانسته میشود، در موزهی لوور پاریس محفوظ است. دولاکروا این نقاشی را بر اساس انقلاب ژوئیهی ۱۸۳۰ فرانسه خلق کرد. او در نامهای به برادرش نوشت: «اگر نتوانم برای وطنم بجنگم، دستکم برایش نقاشی میکنم.»

زنی که مردم را به جلو هدایت میکند، نمادی از فداکاری مردم فرانسه برای ایدههای آزادیخواهانه است.
۱۱. مدونا لیتا اثر لئوناردو داوینچی (۱۴۹۱)
این شاهکار یک اثرِ کلاسیک با شهرتی جهانی است که در موزهی ارمیتاژ سنپترزبورگ نگهداری میشود. نام فعلی این نقاشی از نام کنت لیتا، مالک این اثر و گالری هنری خانوادهی او در میلان گرفته شده است. طبقِ یک نظریه، احتمالاً چهرهی نوزاد را خود داوینچی نکشیده، بلکه یکی از شاگردان او این کار را انجام داده است. این موضوع با توجه به حالت غیرمعمول نوزاد که با سبک هنری داوینچی تفاوت دارد، مطرح شده است.
۱۲. منظرهای با سقوط ایکاروس اثر پیتر بروگل(۱۵۶۰)
این نقاشی که هنرمند هلندی پیتر بروگل آن را آفریده است، اکنون در موزههای سلطنتی هنرهای زیبا در بروکسل نگهداری میشود. نبوغ این هنرمند به او اجازه داده تا موضوعی اجتماعی را به شکلی نسبتاً ساده بیان کند. مانند بسیاری دیگر از آثار بزرگ و مشهور، بروگل نیز از افسانهی سقوطِ ایکاروس برای اشاره به سرنوشت و بیهودگی تلاشهای انسانی برای رسیدن به خداوند استفاده کرده است.

۱۳. مکتب آتن اثر رافائل سانتی (۱۵۰۹-۱۵۱۱)
این نقاشی که در اوایلِ دورانِ فعالیت رافائل در رم خلق شده، فیلسوفان مشهور یونان همچون افلاطون، ارسطو، اقلیدس، سقراط، فیثاغورث و دیگران را به تصویر کشیده است. راز اصلی این اثر در آن است که بسیاری از فیلسوفان به شکل همعصران رافائل تصویر شدهاند: افلاطون به شکل لئوناردو داوینچی، هراکلیتوس به شکل میکلآنژ و اقلیدس به شکل برامانته. این اثر برجسته اکنون در کاخ آپوستولیک واتیکان نگهداری میشود.

۱۴. ندیمهها اثر دیهگو ولاسکوئز (۱۶۵۶)
در مشهورترین نقاشی دیهگو ولاسکوئز با عنوانِ «ندیمهها»، شاهزاده مارگاریت ترزای پنجساله در برابر پرترهای از والدینش به تصویر کشیده شده است. این نقاشی متشکل از چندین لایه است: برخی از شخصیتها برای نقاش ژست گرفتهاند، برخی دیگر در آینه منعکس شدهاند و عدهای در حالِ خروج از اتاقاند. چنین ترکیبی ابعاد بوم را گسترش داده و آن را سهبعدی میسازد. این شاهکار که اکنون در موزهی پرادوی مادرید نگهداری میشود، به عنوان عالیترین دستاورد ولاسکوئز شناخته میشود. سِرتوماس لارنس، رئیس آکادمی سلطنتی هنر، آن را «نمونهی حقیقیِ فلسفهی هنر» نامیده است.

۱۵. قربانی کردن یحیای تعمیدگر اثر میکل آنجلو دا کاراواجو (۱۶۰۸)
این نقاشی که از مشهورترین آثار کاراواجو بهشمار میرود، لحظهی قتل یحیی تعمیددهنده را در زندان به شکلی فوقالعاده واقعگرایانه به تصویر میکشد. فضای نیمهتاریک و چهرهی شخصیتها آن را به یک میراث هنریِ پربها تبدیل کرده است. این شاهکار کاراواجو در کلیسای سنت جان در والتا نگهداری میشود.

۱۶. بازگشت پسر گمشده اثر رامبراند وان راین (۱۶۶۱-۱۶۶۹)
این بزرگترین نقاشی رامبراند در موضوعات مذهبی و از شناخته شدهترین آثارِ اوست که به تمثیل پسر گمشده اختصاص دارد. مشخص نیست که رامبراند چه زمانی و چگونه بر روی نقاشی «بازگشت پسر گمشده» کار کرده است، اما فرض بر این است که این نقاشی در سالهای پایانی زندگی او خلق شده است. اکنون این اثر که یکی از بهترین و مشهورترین آثارِ هنری است، در موزهی ارمیتاژ سنپترزبورگ نگهداری میشود.

۱۷. مسیح در حالِ حملِ صلیب اثر ال گرکو (۱۵۸۰)
ال گرکو از این نقاشی که «مسیح در حال حمل صلیب» نام دارد، دستکم هفت نسخه خلق کرد. این موضوع نشانگر اهمیت این اثر برای هنرمند و همچنین محبوبیت فوقالعادهی آن در زمان حیات وی است. ال گرکو در این اثر بیشتر بر جنبهی انسانی مسیح تمرکز کرده است تا جنبهی الهی او. این شاهکار امروزه در موزهی متروپولیتن نیویورک نگهداری میشود.

۱۸. پرسئوس و آندرومدا اثر پیتر پل روبنس (۱۶۲۲)
از نظر کمال و مهارتِ تکنیک نقاشی، این اثر از برجستهترین آثار روبنس و از معروفترین آثارِ تاریخِ بشریت است. روبنس بهطرزی هنرمندانه آنچه را که انسان برای آن آفریده شده، به تصویر کشیده: مبارزه، پیروزی و عشق. نقاشی «پرسئوس و آندرومدا» در سبک باروک کلاسیک خلق شده و با رنگآمیزی تقریباً تکرنگی که دارد، شخصیتها هماهنگی زیبایی با پسزمینهی سنگی تیره پیدا کرده اند. این اثر هماکنون در موزه ارمیتاژ سنپترزبورگ نگهداری میشود.
۱۹. فرود از صلیب اثر جورجو وازاری (۱۵۴۰)
نقاشیهای جورجو وازاری در سبک تکلفگرایی (منریسم) معروف به رنسانس متأخر خلق شدهاند، که از مشخصههای آن، داشتن ظاهری پرزرقوبرق و حالات خاص شخصیتها است. بیشتر آثار وازاری به موضوعات کتاب مقدس و باستانی اختصاص دارد. موضوع «فرود از صلیب» در آثار هنری رایج است، و نحوهی بازنمایی آن به دستِ وازاری جوهرهی سبک تکلفگرایی و رویکردِ خلاقانهاش را آشکار میکند. این اثر در صومعهی کامالدولی توسکانی نگهداری میشود.

۲۰. تداومِ حافظه اثر سالوادور دالی (۱۹۳۱)
به گفتهی خود دالی، این اثر درپیِ انتزاعیاتی خلق شده که او از دیدنِ پنیرِ فرآوریشده در ذهنش تداعی شده بود . گالا همسرِ وی، پیشبینی کرده بود که هیچکس، پس از دیدن «تداومِ حافظه»، آن را فراموش نخواهد کرد، و این پیشبینی به حقیقت پیوست. این نقاشی برجسته که در زمرهی بهترین آثار هنری تاریخ و معروفترین نقاشیهای دنیاست، در موزهی مدرنآرتِ نیویورک قرار دارد.

۲۱. برج بابل اثر پیتر بروگل (۱۵۶۳)
پیتر بروگل بزرگ سه اثر هنری معروف بر اساس داستان کتاب مقدس «برج بابل» خلق کرده است. از دیدگاه او، دلیلِ ناتمام ماندنِ ساختِ این برج نه موانع زبانی، بلکه اشتباهاتِ انسانی و کیفیت پایین مصالح ساختمانی بوده است. این سازهی عظیم در نگاه اول مستحکم به نظر میرسد، اما با دقت بیشتر، راز نقاشی آشکار میشود. این اثر در موزهی تاریخ هنر وین به نمایش گذاشته شده است.

۲۲. باغ لذات دنیوی اثر هیرونیموس بوش (۱۵۰۰-۱۵۱۰)

«باغ لذات دنیوی» بهترین اثرِ هنریِ تمامِ ادوار و اعصار، و بزرگترین تریپتیک (نقاشیِ سهلت) است که هیرونیموس بوش بین سالهای ۱۵۰۰ تا ۱۵۱۰ آن را خلق کرده و در حال حاضر در موزهی پرادوی مادرید قرار دارد.
این تریپتیک مملو از شخصیتها، ساختارهای عجیبوغریب، هیولاها و کاریکاتورهایی از واقعیت است، که برای بررسی دقیق آن دستکم یک ماه زمان نیاز است. دنیای خیالانگیز و سوررئالیستیای که بوش خلق کرده، به هیچیک از ادیان موجود شباهتی ندارد و بهطور کامل مستقل است.
۲۳. کودک ژئوپلیتیک در حال تماشای تولد انسان جدید اثر سالوادور دالی (۱۹۴۳)
این اثر نیز از آثار مشهور دالی است که استعداد پیشگویی او را به تصویر میکشد و اکنون در موزهی سالوادور دالی در سنپترزبورگ فلوریدا قرار دارد. فیگور رنسانسیِ موجود در گوشهی پایین سمتِ راستِ اثر، نمادی از جهانِ کهن (شاملِ آسیا و اروپا) است؛ جهانی که روزگاری دستاوردهای بزرگی داشت، اما اکنون در حال گذرانِ آخرین روزهایش است. دالی کلِ تمدنِ جهانِ کهن را درقالبِ فرآیندی بیولوژیک به تصویر میکشد، و در همین حال، در نیمکرهی غربی، انسان جدیدی در حال تولد است.

۲۴. رقاصان آبی اثر ادگار دگا (۱۸۹۷)
دگا علاقهی بسیاری به رقصِ باله داشت و به همین دلیل به «هنرمند بالرینها» شهرت دارد. «رقاصانِ آبی» به دورهی پایانیِ آثار دگا بازمیگردد، آن زمان که بیناییِ او ضعیف شده بود و به نقاشی با لکههای بزرگ رنگ روی آورده بود و بیشترین توجه را به تزئینِ ظاهرِ آثار مبذول میداشت. این نقاشی اینک در موزهی پوشکین مسکو قرار دارد.

۲۵. بوسه اثر گوستاو کلیمت (۱۹۰۷–۱۹۰۸)
«بوسه» یکی از اولین آثار هنری در سبک هنر نو است. این نقاشی که تقریباً بهطور کامل با رنگهای طلایی اجرا شده، یکی از برجستهترین آثار این سبک است. افراد میتوانند این اثر معروف از هنرمند اتریشی را در گالری بلودرهی وین مشاهده کنند.

۲۶. امپرسیون، طلوع آفتاب اثر کلود مونه (۱۸۷۲)
این تابلو در سال ۱۸۷۴ میلادی و در جریان نخستین نمایشگاه هنری مستقل امپرسیونیستها (که در آن تاریخ به این نام شناخته نمیشدند)، در معرضِ عموم گذاشته شد. لویی لروا، منتقد، نقاش و نمایشنامهنویس فرانسوی ضمنِ استفاده از نامِ این اثر، متنی تمسخرآمیز در یکی از روزنامهها با عنوان نمایشگاه امپرسیونیستها منتشر کرد و ناخواسته، جنبش هنری جدید را به نامِ «امپرسیونیسم» نامگذاری نمود.. این نقاشی با الهام از منظرهی طبیعی بندر قدیمی لو آور در فرانسه خلق شده است. این اثرِ شاخص همینک در موزهی مونه مارموتان در پاریس نگهداری میشود.

۲۷. جیغ اثر ادوارد مونک (۱۸۹۳)
«جیغ» یکی از شناختهشدهترین آثار هنری جهان و از آثار شاخص نقاشِ نروژیِ سبکِ اکسپرسیونیسم، ادوارد مونک است. مونک بین سالهای ۱۸۹۳ تا ۱۹۱۰، چهار نسخه از این نقاشی را خلق کرد. این اثر که اکنون در گالری ملی و موزهی مونک در اسلو قرار دارد، از اولین نقاشیهایی است که در آنها مظاهرِ رئالیسم به حداقل رسیده تا احساسات آزادانهتر بیان شوند.

۲۸. شب پرستاره اثر وینسنت ون گوگ (۱۸۸۹)
«شب پرستاره» (The Starry Night) یکی از معروفترین آثار سبکِ پستامپرسیونیستی و جزء معروفترین نقاشیهای تاریخ است و در موزهی مدرنآرتِ نیویورک به نمایش گذاشته شده است. بر خلاف اکثر نقاشیهای این هنرمند هلندی، این اثر از روی حافظه و بدونِ الگوی عینی نقاشی شده است. در آن زمان، ون گوگ در بیمارستان سنترمی بستری بود و مبتلا به جنون شده بود.

۲۹. موج بزرگ کاناگاوا اثر کاتسوشیکا هوکوسای (۱۸۳۱)
تابلوی «موج بزرگ کاناگاوا» (The Great Wave of Kanagawa) که با نامِ «موج بزرگ» یا «موج» نیز شناخته میشود، از معروفترین آثار استاد ژاپنی، هوکوسای (Katsushika Hokusai) است. این اثر بخشی از «مجموعهی ۳۶ چشمانداز از کوه فوجی» است که در قالبِ چاپِ چوبی (اوکی یوئه) خلق شده است. هوکوسای پلانِ میانی را حذف کرده و به این طریق توهم عمق در اثر را بسیار برجسته نموده است. این چاپ چوبی در موزه هنر متروپولیتن نیویورک نگهداری میشود.

۳۰. سوغاتی از هاور اثر پابلو پیکاسو (۱۹۱۲)
«سوغاتی از هاور» (Souvenir from Havre) آغازگرِ سبکِ تلفیقیِ پیکاسو، نقاش کوبیست اسپانیایی، محسوب میشود؛ در این دوره، رنگهای روشنتر خودنمایی میکنند که در کوبیسمِ تحلیلی جایی نداشتند. ضمنِ اینکه تکرنگها مجدداً جای خود را به رنگها میدهند. آثار این دوره عموماً مشتمل بر طبیعتِ بیجان هستند و از اشیاء واقعی با هدفِ کاهش انتزاع و ایجاد پیوند با واقعیت استفاده میشود.

۳۱. ایوان چهارم در حال ضرب و شتم پسرش اثر ایلیا رپین (۱۸۸۵)
تابلوی “ایوان مخوف” که در اصل با نام “ایوان چهارم در حال ضرب و شتم پسرش” (Ivan the Terrible and His Son) شناخته میشود، یکی از آثار مشهور نقاش روسی، ایلیا رپین، است. این اثر در سال ۱۸۸۵ خلق شده و به طور خاص به لحظهای تراژیک از تاریخ روسیه اشاره دارد که در آن ایوان چهارم، تزار ایوان مخوف، پسر خود، ایوان، را به طور ناخواسته در حملهای خشونتآمیز مجروح میکند. این تابلو با رنگهای تند و ترکیبهای قوی و شدید، احساسات پیچیده و دردناک این لحظه تاریخی را به زیبایی به تصویر کشیده است. چهرههای درهمریخته و حالتهای پرتنش در تابلو، همزمان احساس اضطراب و وحشت را به تماشاگر منتقل میکند، به طوری که نگاه به آن، هر بار حس جدیدی از خشونت و دلسوزی را برمیانگیزد. اثر ایلیا رپین نه تنها یک لحظه تاریخنگاری است، بلکه یک بازتاب عمیق از پیچیدگیهای روانشناختی انسان و دنیای سیاهچالهای قدرت نیز محسوب میشود.

در این مقاله به معرفی نقاشیهای معروف دنیا پرداختیم که هر کدام شاهکاری بیبدیل به شمار میروند. نظر خود را درباره این نوشته در همین صفحه با ما در میان بگذارید. برای مطالعه دیگر نوشته به وبلاگ قضیه مراجعه کنید.