کاربلدی میگفت اگر ۱۰۰ میلیون تومان داشته باشد، ۶۰ میلیون آن را برای تبلیغات کسبوکارش خرج میکند! این طرز تفکر از یک تاجر حرفهای، خیلی خوب اهمیت تبلیغات را برای رشد و بزرگ کردن کسبوکارها نشان میدهد.
ولی تبلیغات دنیای خیلی بزرگی است! مخصوصاً اگر صحبت از کانالهای دیجیتال باشد، انتخاب مناسبترین روشها و ابزارها برای تبلیغات مؤثر کار خیلی سختتری هم میشود؛ ولی در این نوشته قصد داریم این مشکل رو حل کنیم.
وقتی میخواهیم درباره مفهوم بازاریابی صحبت کنیم، حتما بحث به دنیای تبلیغات آنلاین نیز کشیده میشود. چرا که شاید بتوان گفت اصلیترین کانالهای مارکتینگ را تبلیغات آنلاین در بر میگیرد. در این مقاله، میخواهیم دربارۀ مؤثرترین روشهای تبلیغات آنلاین صحبت کنیم. بهعلاوه، با ابزارهایی آشنا میشویم که کمک میکنند برند خود را همراه با محصولات و خدماتی که ارائه میدهید، به بهترین و کارآمدترین شکل پروموت کنید.
اما اول اجازه دهید ببینیم معیار موفقیت تبلیغات چیست؟! یعنی چطور میتوان فهمید یک کمپین تبلیغاتی موفق بوده و دیگری شکست خورده است؟
راهوروش سنجش موفقیت کمپینهای تبلیغاتی چیست؟
کلاً یکی از اصلیترین ویژگیهای دنیای دیجیتال، امکان اندازهگیری دقیق اقدامات و عملکردها است؛ به بیان سادهتر، میتوانید وضعیت را بسنجید و ببینید اوضاع بر وفق مراد پیش رفته یا نه!
این گزاره در رابطه با تبلیغات آنلاین هم صادق است؛ برای اندازهگیری و سنجش عملکرد کمپینهای تبلیغاتی آنلاین، اول از همه باید دو کار مهم را انجام دهید:
- تعیین دقیق اهداف
- انتخاب هوشمندانۀ پارامترها
منظور از تعیین دقیق اهداف این است که باید خیلی خوب بدانید انتظار چه دستاوردی از تبلیغات دارید؟ آیا دنبال افزایش آگاهی از برند هستید؟ میخواهید نام خود را سر زبانها بیندازید و کاری کنید افراد بیشتری کسبوکار شما را بشناسند؟ یا دوست دارید میزان ترافیک سایت بالا برود و نرخ فروش افزایشی شود؟
وقتی تکلیف اهداف مشخص باشند، اولین قدم لازم برای سنجش مؤثر بودن یا نبودن تبلیغات برداشته میشود.
بعد از معلوم شدن اهداف و انتظارات، باید پارامترهای متناسب با اهداف خود را انتخاب کنید و آنها را زیر متر اندازهگیری ببرید. اهداف مختلف، به متریکهای مختلف نیاز خواهند داشت.
مثلاً اگر میخواهید آگاهی از برند را بالا ببرید، باید ایمپرشن را زیر نظر بگیرید تا بفهمید تبلیغ چند بار به افراد مختلف نمایش داده شده است. اگر برنامه افزایش فروش است، به محاسبۀ نرخ بازگشت سرمایه یا ROI (مخفف Return on investment) فکر کنید؛ یعنی در مقایسه با هزینهای که برای تبلیغات کردهاید، چقدر به سودآوری مجموعه افزوده شده است.
اهداف و پارامترها که مشخص شوند، اندازهگیری ممکن میشود. نکات زیر را رعایت کنید تا به شکلی مؤثر بتوانید تأثیرگذاری تبلیغات را زیر ذرهبین ببرید:
- از لحظۀ شروع تبلیغات، اندازهگیری را آغاز کنید تا آمار را بهصورت لحظهای در اختیار داشته باشید؛
- فارغ از اهدافی که دارید، نرخ تبدیل را زیر نظر داشته باشید. باید بدانید چند درصد از افراد بعد از دیدن تبلیغ، اقدام دلخواه شما را انجام دادهاند؛
- مسیر حرکت مخاطب را با دقت طراحی کنید تا همهچیز مطابق انتظاراتی که دارید پیش بروند و تبدیل رخ بدهد.
اینطوری میتوانید بفهمید کار درست پیش میرود یا بالای گوری که مرده در آن نیست اشک میریزید!
در ادامه، روشهایی را معرفی میکنیم که باعث میشوند تبلیغات آنلاین به بهترین شکل ممکن انجام شود و مسیر رسیدن به اهدافی که دارید را هموار میکنند.
۷ روش عالی برای تبلیغات آنلاین
با توجه به ذات فضای دیجیتال، ابزارها و روشهای متعدد و گوناگونی وجود دارند که با استفاده از آنها، میتوانید کسبوکار خود را بهصورت آنلاین تبلیغ کنید.
در این قسمت، ۷ مورد از کارآمدترین آنها را بررسی میکنیم که بهدردبخور بودنشان ثابتشده است.
۱. تبلیغات کلیکی (PPC Advertising)
یکی از اصلیترین، اصولیترین و البته پایهایترین شکل تبلیغات آنلاین، همین تبلیغات کلیکی است که به آن PPC Advertising هم میگویند. PPC مخفف Pay-Per-Click است؛ یعنی درازای هر کلیکی که روی تبلیغ شود، هزینهای مشخص از حساب تبلیغکننده کسر میشود؛ به همین خاطر، این رویکرد بسیار مقرونبهصرفه است و اگر ادامۀ مسیر را خوب چیده باشید، شانس بالایی برای تبدیل کلیککنندهها به خریدار نهایی دارید؛ یعنی میتوانید ROI را به میزان قابل توجهی بالا ببرید.
در اجرای تبلیغات PPC، میتوانید مخاطبان هدف خود را مشخص و تعیین کنید بعد از جستوجوی چه عبارات و کلمههایی تبلیغ شما به آنها نمایش داده شود.
برای موفقیت در این نوع تبلیغات، نوشتن متنهای خیرهکننده و ساخت لندینگ پیجهای متقاعدکننده ضرورت دارد.
معروفترین پلتفرمی که خدمات مربوط به تبلیغات کلیکی را ارائه میکند، گوگل نامدار است! با گوگل ادز (بعد از اعمال تنظیمات لازم)، وقتی مخاطبان هدف کلمات کلیدی مرتبط با حوزۀ فعالیت شما را جستوجو میکنند، لینک شما بالاتر از نتایج ارگانیک نمایش داده میشود؛ در نتیجه، شانس خیلی زیادی برای جذب جستوجوکنندگان خواهید داشت.
۲. تبلیغات در شبکههای اجتماعی
بیشتر شبکههای اجتماعی، امکانات خاصی برای تبلیغات به کاربران خود ارائه میکنند؛ منتهی از آنجایی که ما در ایران هستیم و تقریباً در فضای اینترنت وجود خارجی نداریم، متأسفانه از این امکانات هم نمیتوانیم استفاده کنیم. تلخ است؛ ولی حقیقت دارد!
بههرحال، همچنان این پلتفرمها فضای بسیار مناسبی برای دستیابی به اهداف تبلیغاتی محسوب میشوند. قطعاً خودتان بارها در صفحات پربازدید و اکانت اینفلوئنسرها، انواع تبلیغات را دیدهاید و این موضوع محدود به اینستاگرام هم نیست. حتی در توییتر و لینکداین هم تبلیغات انجام میشوند؛ منتهی کمتر.
صفحاتی که فالوورهای زیادی دارند، گزینۀ خوبی برای نمایش تبلیغ شما هستند و میتوانند کسبوکارتان را در معرض دید افراد خیلی زیادی قرار دهند.
برای مثال، اینفلوئنسرهایی که در حوزهای یکسان با زمینۀ کاری شما فعالیت دارند، صفحات فوقالعادهای برای پروموت برندتان هستند؛ چون در بین مخاطبان آنها، مشتریان بالقوۀ شما هم دیده میشوند و خب وقتی در معرض دید چنین افرادی قرار بگیرید، احتمال افزایش فروش و رسیدن به اهداف مد نظر هم وجود خواهد داشت.
نکتۀ کنکوری: فقط سراغ صفحات و اینفلوئنسرهایی بروید که به معنای واقعی کلمه، مرتبط با حوزۀ فعالیت شما باشند؛ در غیر اینصورت، از تبلیغات، فایدهای عایدتان نخواهد شد.
پلتفرمهای داخلی زیادی وجود دارند که فرایند تبلیغ در شبکههای اجتماعی را راحت میکنند. کافی است وارد سایت آنها شوید و بسته به نوع کسبوکار، اهداف مد نظر از تبلیغات، بودجهای که در اختیار دارید و…، بهترین صفحات برای همکاری را دستچین کنید تا تبلیغات آنلاین به شکلی مؤثر انجام شود.
۳. تبلیغات همسان (Native Advertising)
در این رویکرد تبلیغاتی، محتوای تبلیغ به شکلی نامحسوس در بین محتواهایی که آن را احاطه کردهاند، حل میشود؛ طوری که انگار بخشی محتوای همان صفحه است! به همین خاطر خارجیها به آن تبلیغات Native (به معنای بومی) میگویند.
تبلیغات همسان بهخاطر ماهیتی که دارند، مزاحمت کمتری برای کاربر ایجاد میکنند و یک رویکرد بسیار قدرتمند برای دستیابی به مخاطب هدف، بهگونهای غیر تهاجمی به حساب میآیند.
بسته به محل تبلیغ، این نوع تبلیغات شکل مقاله، ویدیو، پست شبکههای اجتماعی و… را به خود میگیرند. ضمناً، یادتان باشد محتوای تبلیغات همسان باید ارزشآفرین باشد تا بتواند خیلی خوب در صفحۀ میزبان مخفی شود و از انتقال حس تبلیغاتی ممانعت کند. البته که معمولاً این نوع تبلیغها با برچسبهایی مثل “پست تبلیغاتی” متمایز میشوند تا شفافیت و صداقت با مخاطب حفظ شود.
این را هم بگوییم که تبلیغات همسان ویدیویی آنقدر اثرگذار و محبوب هستند که بیشتر پلتفرمهای تبلیغات آنلاین، آن را بهعنوان خدمتی جداگانه به مشتریان خود پیشنهاد میکنند.
۴. تبلیغات ریتارگتینگ (Retargeting Advertising)
ریتارگتینگ در لغت به معنای هدفگیری مجدد است؛ ولی خب، حتی دیجیتال مارکترهای ایرانی هم برای اشاره به این نوع تبلیغات، از عبارت تبلیغات ریتارگتینگ استفاده میکنند. یک روش کارساز برای جذب مجدد آنهایی که بدون انجام اقدام خاصی سایت را ترک کردهاند.
به احتمال زیاد، درصد قابل توجهی از افرادی که وارد سایت میشوند، بدون اینکه هیچ کاری کنند آن را میبندند. آیا باید کلاً از خیر آنها گذشت؟ بههیچوجه!
اتفاقاً نمایش تبلیغ به این افراد، شانس کسبوکار را برای افزایش بازدهی کمپین تبلیغاتی بالا میبرد؛ چون بهواسطۀ بازدید قبلی از سایت، آشنایی هرچند اندکی با برند شما وجود دارد و احتمال اینکه مخاطب به سایت برگردد و این بار خرید کند، در خبرنامه عضو شود، فرم نظرسنجی پر کند و…، بیشتر خواهد بود.
در مجموع، تبلیغات ریتارگتینگ نرخ تبدیل بالایی را رقم میزند و با توجه به نکاتی که گفتیم، این موضوع اصلاً عجیب و دور از انتظار نیست.
وقتی سراغ این نوع تبلیغات میروید، بازدیدکنندهای که از سایت خارج شده است دنبال میشود و تبلیغ در سایتهای دیگری که مشغول بازدید از آنها است، به او نشان داده میشود.
حتی اگر Retargeting Advertising باعث بازگشت مشتری به سایت نشود، حداقل بار دیگر نام برند را در معرض دید او قرار میدهد و شاید بتوان روی خرید آن مخاطب در آینده حساب باز کرد.
۵. تبلیغات دروناپلکیشینی (In App Advertising)
اگر اپلیکیشن دارید، یکی از بهترین روشها برای پروموت و تبلیغ آن، همین رویکرد تبلیغات دروناپلیکشنی است. قطعاً دیدهاید که در اپلیکیشنهای مختلف، در زمانهای گوناگون، تبلیغات اپلیکیشنهای دیگری نمایش داده میشود؛ این نوع تبلیغ هم از جنس همان تبلیغات است.
IAA نام دیگر این تبلیغات دروناپلیکیشنی است و انواع متنوعی دارد. مثلاً تبلیغ میتواند برای چند ثانیه، بهصورت تمام صفحه برای کاربر به نمایش دربیاید. یا ممکن است بهصورت بنری باریک در بالا یا پاین صفحه نشان داده شود.
۶. تبلیغات ویدیویی
با اختلاف زیاد، ویدیو محبوبترین فرمت محتوایی است و پیشبینی میشود طی سالهای آینده، این محبوبیت افزایش پیدا کند؛ بهدنبال این محبوبیت، طبیعی است که تبلیغات ویدیویی بتوانند کسبوکار را به اهدافی که دارد برسانند.
رایجترین حالت این نوع تبلیغات، نمایش آنها قبل از پخش یک ویدیو در سرویسهای استریم ویدیو، مثل یوتیوب و آپارات است؛ اما خب، میتوان از آن در جاهای دیگر هم استفاده کرد و محدود به چنین پلتفرمهایی نخواهید بود.
بالاتر اشارۀ مختصری به تبلیغات همسان ویدیویی داشتیم که بهنوعی یکی از زیرشاخههای تبلیغات ویدیویی است.
۷. تبلیغات در پادکستها
مردم روزبهروز بیشتر سمت پادکستها کشیده میشوند و اینطور که به نظر میرسد، این فرمت محتوایی قرار است محبوبتر شود و علاقهمندان بیشتری داشته باشد.
این موضوع بین مخاطبان ایرانی کاملاً آشکار است و تعداد زیاد پادکستهای گوناگون در حوزههای مختلف، مؤید این ادعا هستند.
خلاصۀ کلام اینکه پادکستها هم میتوانند کسبوکار شما را تبلیغ کنند؛ چون معمولاً شنوندگان پادکست با گویندگان آن احساس نزدیکی و صمیمیت دارند، این مدل از تبلیغات آنلاین میتواند آوردۀ قابل توجهی برای برند داشته باشد و دستیابی راحتتر به اهداف تعیینشده برای تبلیغات را ممکن کند.
این نکته را در نظر داشته باشید که صرفاً هر پادکستی مناسب پروموت هر برندی نیست. حتماً قبل از ارسال پیشنهاد همکاری، چند قسمت از پادکستهای کاندیدشده را گوش کنید؛ مطمئن شوید که فضای آن با هویت برند شما همخوانی دارد؛ مهمتر اینکه فقط سراغ آنهایی بروید که میدانید مخاطبان هدف کسبوکار شما در بین شنوندگان آن یافت میشوند.
تا اینجا با ۷ مورد از بهترین روش های تبلیغات آنلاین آشنا شدیم. اگر موافق باشید، در بخش بعدی به ابزارهایی بپردازیم که برای اجرای موفق چنین کمپینهایی ضروری هستند.
ابزارهای لازم برای اجرای موفق تبلیغات آنلاین
همانطور که گفتیم، بزرگترین مزیت و البته وجه تمایز بازاریابی دیجیتال، امکان اندازهگیری دقیق است! برای این اندازهگیری، کلی ابزار وجود دارد که باید حداقل چند مورد از آنها را در اختیار داشته باشید.
علاوهبر این مقوله، برای کارهای دیگر مثل تولید محتوا، بهینهسازی فعالیتها، مدیریت کمپینها و… هم به پلتفرمهایی نیاز پیدا میکنید.
اینجا چند نمونۀ کاربردی از این ضروریات را زیر ذرهبین میبریم.
Google Ads
کاربرد این پلتفرم به ایجاد کمپینهای تبلیغاتی در گوگل محدود نمیشود؛ تمام انواع تبلیغات در موتور جستوجوی گوگل، یوتیوب و سایتهایی که با آنها همکاری دارید، با استفاده از این ابزار قابل ردیابی و اندازهگیری است.
امکانات Google Ads، شامل قابلیتهای گسترده برای ساخت انواع کمپینها، گزینههای مختلف برای هدفگیری مخاطبان و تعیین ریزترین جزئیات در رابطه با عملکرد کمپینها، از مهمترین مزایای این ابزار به شمار میروند.
Canva
اگر تبلیغ کسبوکار حاوی تصویر است (یعنی مثل تبلیغات کلیکی روی متن متمرکز نیست)، قاعدتاً باید به زیبایی بصری آن اهمیت ویژه بدهید.
تبلیغات بنری، تبلیغات در شبکههای اجتماعی، تبلیغات دروناپلیکیشنی و حتی تبلیغات ویدیویی (کاور آنها)، به تصاویری گیرا و جذاب نیاز دارند تا بتوانند در جلب توجه مخاطبان هدف عملکرد قابل قبولی داشته باشند.
یکی از بهترین ابزارها برای ساخت چنین تصاویری، Canva است. هزاران تمپلیت آماده در ابعاد مختلف و برای منظورهای گوناگون در این پلتفرم وجود دارند که تقریباً هر نیازی را برطرف میکنند.
بهعلاوه، اخیراً این Canva به هوش مصنوعی مجهز شده است. با استفاده از Canva AI، میتوانید طرحی که در ذهن دارید را در قالب کلمات به این پلتفرم منتقل کنید تا تصویر بهصورت اختصاصی ساخته شود.
Hotjar
هاتجر کلی سرویس دارد که همۀ آنها در فرایند اداره و اندازهگیری کمپین تبلیغاتی مفید هستند؛ منتهی سرویس اصلی این پلتفرم، نقشههای حرارتی هستند.
همانطور که بالاتر هم گفتیم، اگر میخواهید همهچیز مطابق برنامه پیش برود و تبلیغات آنلاین به فروش منجر شوند، باید تمام مسیر مشتری را با دقت بچینید و همۀ قسمتهای آن را بهخوبی بهینه کنید.
با کمک نقشههای حرارتی Hotjar، میتوانید بفهمید کدام بخشها از صفحۀ فرود بیشترین توجه را به خود جلب کردهاند. آیا دکمهای که توقع دارید بازدیدکننده روی آن کلیک کند، در جای مناسب قرار گرفته است؟ اطلاعات اصلی در بخشی هستند که خوب بتوانند توجه مخاطب را جلب کنند؟ بهتر نیست جای دعوت به اقدام (CTA) و دکمۀ اطلاعات بیشتر را عوض کنید؟
Google Analytics
در رابطه با سنجش عملکرد، ابزارهای پرشماری پیش روی کسبوکارها قرار دارند؛ هرکدام با مزایا و معایب خاص خودشان؛ اما بدون شک، بهترین آنها گوگل آنالیتیکس است.
با استفاده از این ابزار که مشخصاً محصول گوگل است، از هیچ چیز غافل نمیمانید؛ امکان ندارد لیوان آبی در سایت خورده شود و شما نفهمید!
این ابزار رایگان، اطلاعات بسیار ارزندهای در رابطه با ترافیک ورودی سایت، رفتار کاربران، وضعیت نرخ تبدیل برای اهداف گوناگون و… را در اختیار کاربر قرار میدهد؛ آن هم با جزئیات خیلی زیاد.
باز هم میگوییم: ابزار بسیار است و باید ببینید چه نیازی دارید تا بتوانید بهترینهای آنها را انتخاب کنید؛ منتهی این ۴ مورد، ابزارهایی هستند که هر کسبوکاری با برنامهای برای تبلیغات آنلاین، فارغ از کانال تبلیغات و اهداف مورد انتظار، به آنها نیاز پیدا میکند.
برویم سراغ جمعبندی مقاله.
موفقیت تبلیغات آنلاین در گرو انتخابهای هوشمندانه است
فرمول طلایی وجود ندارد! میخواهیم بگوییم نسخهای که برای یک کسبوکار خوب عمل میکند، شاید حتی برای رقیب آن هم بیفایده باشد.
به همین خاطر است که میگوییم اگر موفقیت کمپینهای تبلیغاتی برایتان مهم است (قاعدتاً باید اینطور باشد)، فکرشده تصمیم بگیرید؛ یعنی سراغ کانال یا مجموعهای از کانالهای تبلیغاتی بروید که طبق برآوردها، میتوانند بیشترین آورده را داشته باشند و نرخ بازگشت سرمایه (ROI) را بالا ببرند.
بهعلاوه، کمک گرفتن از ابزارها را هم فراموش نکنید. حرفهایترین نجار هم بدون استفاده از اره، فارسیبر، سوهان و…، از ساخت سادهترین چیزها عاجز است؛ در دنیای دیجیتال مارکتینگ هم باید بگردید و چند ابزار که بیشترین فایده را دارند انتخاب کنید و از آنها، برای فعالیت بهینه بهره ببرید.
سپاسگزاریم که تا انتهای مقاله همراهمان بودید. اگر همچنان سؤالی در این رابطه دارید، حتماً آن را در قسمت کامنتها با ما در میان بگذارید.